Medewerkers aan het woord

Wijkverpleegkundige Rick Bressers


“Ik voel me hier helemaal op mijn plek”

Min of meer bij toeval begon Rick Bressers (25) een jaar geleden als wijkverpleegkundige bij Haagse Wijk- en Woonzorg (HWW zorg). De job op Scheveningen bevalt echter zo goed dat hij dit werk nog jaren wil doen.

Vanwege bezuinigingen moest Rick eind 2012 weg bij het ziekenhuis waar hij werkte. “Ik wilde eerst aan de slag gaan als zelfstandige in de zorg”, vertelt de Rotterdammer. “Maar HWW zorg wilde me zo graag hebben, dat ik besloot in vaste dienst te treden als wijkverpleegkundige. Daar heb ik geen moment spijt van gehad.”

Improviseren
Als wijkverpleegkundige heeft Rick een afwisselende baan. “Ik kom bij cliënten thuis voor bijvoorbeeld wondzorg, om insuline te prikken of om een terminaal zieke meneer of mevrouw te begeleiden. Daarnaast ben ik eindverantwoordelijke voor het wijkzorgteam Scheveningen. Ik regel dat klanten de zorg krijgen die ze nodig hebben en houd in de gaten of de verzorgenden in het team goed functioneren en het naar hun zin hebben. Ik onderhoud verder de contacten met huisartsen, ziekenhuizen en andere zorgverleners. En zo ligt er wel meer op mijn bordje. Op de opleiding heerst het beeld dat werken in de wijk niet zo spannend is. Ten onrechte, weet ik nu. Als wijkverpleegkundige kom je van alles tegen. Je moet van alle markten thuis zijn en goed kunnen improviseren.”

Puzzelen
Het leukste aan zijn baan vindt de jonge wijkverpleegkundige het contact met de cliënten. “Bij sommige mensen word je echt kind aan huis. Je krijgt drie zoenen als je binnenkomt, slagroom in je koffie... Er is veel eenzaamheid onder ouderen. Natuurlijk hebben we te maken met indicatietijden. Maar met een beetje puzzelen kun je soms best tien minuutjes langer bij iemand blijven. Zodat je even boodschappen met die meneer of mevrouw kunt doen, of gewoon een praatje kunt maken.”
Rick maakt regelmatig mee dat cliënten overlijden. “Ik kan dat over het algemeen goed van me afzetten. Veel oudere mensen hebben er zelf ook vrede mee dat het einde nabij is.” Als jongere mensen overlijden, vindt hij het lastiger. “Zoals die mevrouw met een zoon van mijn leeftijd, waar ik vier dagen per week kwam. Zij zal me altijd bijblijven. Ik ben ook naar haar crematie geweest. Zolang dit niet te vaak gebeurt, is het geen probleem. Je bent en blijft een mens.”

Hecht team
De samenwerking met de collega’s binnen het wijkzorgteam geeft Rick veel voldoening. “Ik heb heel ervaren verzorgenden in mijn team, die mij veel werk uit handen nemen. In het begin was het wel spannend. Ik was een broekie van 24 jaar en kreeg te maken met dames van boven de 60. Zouden zij mij accepteren? Maar iedereen was juist heel blij dat er een wijkverpleegkundige bij kwam. We vormen een hecht team, dat goed presteert. De cliënten zijn tevreden, het financiële plaatje klopt. De teamleden kunnen het prima met elkaar vinden. Laatst zijn we nog samen uit eten gegaan.”
De wijkverpleegkundige gaat natuurlijk niet elke dag fluitend naar zijn werk. “In sommige periodes is de werkdruk hoog. Dan is het even wat minder leuk. In de regen door de wijk fietsen, is ook geen hoogtepunt. Maar al met al overtreft het positieve het negatieve ruimschoots.”

Stevig in schoenen
Het kabinet wil dat meer ouderen thuis blijven wonen. Veel mensen willen zelf ook liefst hun laatste levensjaren doorbrengen in hun vertrouwde omgeving. “Cliënten kunnen er zeker van zijn dat mijn team hun de best mogelijke zorg biedt”, reageert Rick. “Tegelijkertijd ontstaan er ook lastige situaties. Sommige klanten hebben zoveel en zo zware zorg nodig, dat je je kunt afvragen of thuisblijven nog haalbaar is.” Daar komt bij dat ziekenhuizen patiënten door bezuinigingen steeds eerder naar huis sturen. “Soms is dat niet verantwoord. Ik heb voor enkele cliënten moeten regelen dat zij toch weer in het ziekenhuis behandeld konden worden. Je moet stevig in de schoenen staan om hierover de discussie aan te gaan met een specialist. Maar tot nu toe is het altijd gelukt.”

Open
Help je graag mensen, loop je niet weg voor verantwoordelijkheid en kun je omgaan met onverwachte situaties? Dan kun je als wijkverpleegkundige zeker je ei kwijt, geeft Rick aan. “HWW zorg is bovendien een prima werkgever, die luistert naar de mensen op de werkvloer. Iedereen gaat open met elkaar om en wil van elkaar leren: of je nu met de voorzitter van de Raad van Bestuur of met een verzorgende te maken hebt. Ik voel me hier helemaal op mijn plek.”

Vacatures
Ook interesse in een baan als Wijkverpleegkundige bij HWW zorg?
We hebben meerdere vacatures beschikbaar in Den Haag. Kijk voor meer informatie op het vacatureoverzicht van deze website.