Op pad met Angela Witteveen, coördinator vrijwilligerswerk

HomeAngela Witteveen

In de huizen van HWW zorg zijn zo’n 700 vrijwilligers actief. Zij voeren de meest uiteenlopende werkzaamheden uit. Ze begeleiden bewoners bij activiteiten, helpen bij de maaltijden, bezoeken eenzame bewoners, assisteren bij kerkdiensten, werken in de tuin… En dat is maar een kleine greep uit wat zij doen. Voor de bewoners zijn onze vrijwilligers de krenten in de pap. Zij geven hen net dat beetje extra tijd en aandacht waar de zorgmedewerkers niet aan toekomen.

Naarmate bewoners ouder worden, wordt hun sociale kring kleiner. Dan is het fijn als een vrijwilliger speciaal voor jou op bezoek komt. Als coördinator vrijwilligerswerk ben ik het aanspreekpunt van de 75 vrijwilligers die actief zijn in De Eshoeve en De Eshoeve Residentie. Een drukke, maar dankbare baan. ’‘Nieuwe vrijwilligers werven, kennismakingsgesprekken voeren, het regelen van de administratie rondom het vrijwilligerswerk, trainingen volgen, beleid maken met de collega-coördinatoren binnen HWW zorg, zorgen dat vrijwilligers de waardering krijgen die ze verdienen: met deze en andere taken houd ik me bezig. Ik doe dit werk naast mijn andere job als activiteitencoördinator. Geen dag is hetzelfde. Ik probeer mijn dagen te plannen, maar er komt altijd wel iets onverwachts op mijn pad. Dan ontvang ik een e-mail van iemand die als vrijwilliger aan de slag wil, wil één van de vaste vrijwilligers even met mij praten of moet ik opeens naar een bijeenkomst. Flexibiliteit is dan ook een must. Ik heb veel contact met mensen. Dat vind ik het leuke aan deze baan.

Vrijwilligers zijn belangrijk voor HWW zorg en onze bewoners. Dat moet gewaardeerd worden, vinden wij. Onze vrijwilligers krijgen ook een kerstpakket en kunnen aanspraak maken op een reiskostenvergoeding. Maar de waardering zit ook in gewoon even een praatje maken met een vrijwilliger of een bloemetje sturen als iemand ziek is. Sommige vrijwilligers zitten al een tijdje zonder betaald werk. Je ziet hen opbloeien door het vrijwilligerswerk en ze krijgen weer een werkritme. Zo mooi als zij mede hierdoor weer een baan vinden! Natuurlijk zijn er ook minder prettige momenten. Bijvoorbeeld als ik een gesprek moet voeren met iemand die minder goed functioneert. Of als een vrijwilliger overlijdt die hier al jaren actief is. Maar het positieve weegt zwaarder dan het negatieve.

Bijna alle huizen van HWW zorg hebben onlangs het keurmerk “Vrijwillige Inzet Goed Geregeld” van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) behaald. Daarmee laten we zien dat we het vrijwilligerswerk goed en aantrekkelijk hebben geregeld. Deze huizen van HWW zorg hebben na verschillende beoordelingen van en gesprekken met de NOV een certificaat ontvangen. We mogen ook een speciaal logo voeren. We zijn heel blij met het keurmerk. Het kan vrijwilligers net dat extra zetje geven om voor ons te kiezen. Goede vrijwilligers zijn immers schaars en er zijn veel organisaties die hen graag binnenhalen. We gaan het behalen van het keurmerk zeker nog vieren: uiteraard met onze vrijwilligers erbij!

Overweeg je ook om vrijwilligerswerk te gaan doen? Denk dan eens aan vrijwilligerswerk bij HWW zorg: praktische hulp en emotionele ondersteuning aan onze cliënten. Zo zoeken wij bijvoorbeeld vrijwilligers voor de Wandelclub, schrijvers van levensboeken, vrijwilligers voor de bingomiddag en vrijwilligers voor de schilderclub.
Vrijwilligerswerk kan voor een uurtje in de week, een paar middagen of af en toe een avondje. Bekijk het overzicht van alle vacatures.