Interview Dinie Greeve

HomeInterview Dinie Greeve

Een carrièreswitch op je vijftigste: Dinie weet er alles van

Dinie Greeve (58) werkt al veertig jaar bij HWW zorg. Maar van een eentonige loopbaan is absoluut geen sprake. “Zo werkte ik 27 jaar lang met veel plezier in het winkeltje op de zorglocatie Schildershoek”, vertelt Dinie. Toch besloot ze het op vijftigjarige leeftijd over een andere boeg te gooien. “Ik ben de opleiding tot VIG’er gaan doen en werk nu als verzorgende bij Rivierenbuurt.”

“Ik kwam destijds steeds vaker bij Rivierenbuurt over de vloer om te helpen met bijvoorbeeld eten rondbrengen, ik werd zo enthousiast van die plek” legt Dinie uit. “Het is een echte volksbuurt, men zegt elkaar gedag en mensen lopen in en uit om hier wat te komen eten. Heel gezellig.”

Van een nood een deugd maken

Het besef dat de zorg écht iets voor haar was, kwam op een onverwacht moment. “Als het norovirus heerste op de Schildershoek, was ik stiekem blij. Dan mocht het winkeltje niet open en kon ik helpen op de afdeling. Ik maakte me graag nuttig en vond dat zó leuk, brood maken voor de mensen en een praatje maken. Ik zei: als er een plekje vrij komt, bel mij. Daarop stelde mijn leidinggevende voor om een test te doen en te kijken welk niveau opleiding ik kon gaan doen. Dat pakte beter uit dan ik had verwacht: het werd niveau 3.”

Dinie heeft nooit spijt gehad van haar loopbaanverandering. “Het winkeltje runnen kon ik met mijn ogen dicht. In de zorg heb je dat niet: elke dag is anders. Maar ook in de winkel was ik al heel betrokken bij de mensen, dus dat zat er al wel in. Dat ik hier al veertig jaar werk en de opleiding heb voltooid, maakt me toch wel trots. Ik had dat nooit gedacht!”

De feestbeesten

Niet alleen het werk zelf past Dinie als een handschoen. “Fijne collega’s zijn net zo belangrijk en in de zorg bouw je snel een band op. Eens per maand gaan we met een groep mensen uit de zorg (we noemen onszelf de feestbeesten) uit eten en stappen. Ook heb ik nog een groep oud-collega’s waarmee ik bijvoorbeeld naar de Toppers en Holland zingt Hazes ga. Toen ik hier laatst officieel veertig jaar werkte, hebben een aantal collega’s me verrast met cadeautjes en een proostmoment. Ondanks dat ik niet van verrassingen houd, was het hartstikke gezellig en leuk om erbij stil te staan!“ Ook bij de bewoners ben ik helemaal op mijn plek. Je houdt van oudere mensen of niet. Ik trek ze echt aan, zelfs in de tram” lacht Dinie. “Als je de opleiding volgt: doe waar je hart ligt, bij mij is dat de ouderenzorg.”

Werkgeluk

Ruim zes jaar geleden overleed Dinies man. “Hij was pas 58 jaar en had een hersentumor. Ik ben heel dankbaar voor het feit dat ik van HWW zorg de tijd heb gekregen om er voor mijn man te zijn toen het nodig was. Omdat ik in de zorg werkte was ik op bepaalde aspecten voorbereid, dat was wel fijn. Toch buffelde ik door, tijdens maar ook na zijn ziekteproces, tot er bijna twee jaar later tijdens een cursus ineens iets bij me knapte. Ik wist niet hoe ik moest rouwen en ben toen gelukkig gaan praten, ook met iemand binnen de organisatie. Dat heeft geholpen. Ze hebben altijd voor me klaar gestaan. Natuurlijk is geld verdienen prettig, maar met plezier naar je werk gaan staat op nummer één. Iets doen wat je leuk vindt kan ik iedereen aanraden!”