Bij HWW zorg denk je misschien al snel aan fysieke zorg, met name voor senioren. Maar veel meer mensen hebben zo nu en dan een steuntje in de rug nodig, ook op mentaal vlak. Gelukkig is daar Team Thuisbegeleiding, waar Marijke Hollaardt ons graag meer over vertelt. “Achter de voordeur schuilt er zoveel, in welke wijk je ook bent.”
Marijke werkt alweer bijna negentien jaar als thuisbegeleider. “En nog steeds heb ik het super naar mijn zin, dit vak past gewoon heel goed bij mij. Samen met een cliënt iets bereiken blijft heel bijzonder. Iedereen kan in een lastige situatie terechtkomen. Mijn motto is altijd: behandel een ander zoals je dan zelf ook behandeld zou willen worden.”
Hoe thuisbegeleiding precies werkt? “Vanuit een WMO- of WLZ-indicatie (die je aanvraagt via de gemeente of de huisarts) krijgen wij aanvragen van cliënten binnen”, legt Marijke uit. “Ook mensen die al cliënt zijn bij HWW zorg kunnen naar ons verwezen worden. Vervolgens gaan we op huisbezoek en kijken we samen met de cliënten waar hun behoeftes liggen en wat er mogelijk is. Soms komen we een paar uur per week langs, of een aantal uur per maand.”
Thuisbegeleiding is geheel vrijwillig, heel laagdrempelig en wordt gegeven vanuit de wensen van de cliënt. “Die wensen lopen heel erg uiteen. Dat kan gaan van weer buiten een wandeling durven maken tot een sociaal netwerk opbouwen en van de administratie op orde krijgen tot alvast leren wennen aan een verzorgingstehuis.”
“Allerlei mensen kunnen bij ons terecht: van mensen met psychische problemen, bijvoorbeeld na een postnatale depressie, tot mensen met verslavingsproblematiek of verzamelwoede. Van jongeren tot senioren: iedereen kan hulp aanvragen om de draad weer op te leren pakken.”
“Zo help ik nu iemand met een burn-out die het dag- en nachtritme kwijt is. Zo iemand ondersteun je dan door bijvoorbeeld een luisterend oor te bieden, te helpen om praktische zaken te regelen, een netwerk in te schakelen en om diegene weer in z’n kracht te zetten. Dat is heel belangrijk.”
Hoe mooi het werk als thuisbegeleider ook is, af en toe kan het best moeilijk zijn om schrijnende situaties van dichtbij mee te maken. “Als een jong persoon door een ziekte komt te overlijden of je in een heel lastige situatie terechtkomt, gaat dat je niet in de koude kleren zitten. Gelukkig kun je dan altijd terecht bij je collega’s en leidinggevende en wordt er meer hulp ingeschakeld als je daar behoefte aan hebt.”
Ook wegen de mooie momenten absoluut af tegen de zware momenten, vertelt Marijke. “Zo denk ik bijvoorbeeld aan een man die al acht jaar niet buiten was geweest, dat durfde hij niet meer. Na kleine fysieke en mentale stapjes tijdens onze begeleiding is dit na twee jaar toch weer gelukt. Hij gaat nu met zijn rollator zelfstandig naar de kerk om een kopje koffie te drinken en geniet ontzettend van zijn vrijheid. Ook zijn zijn dochters na een doorverwijzing naar de huisarts niet meer ernstig overbelast. Je bereikt samen prachtige dingen.”
Marijke en haar collega’s kennen de sociale kaart van Den Haag als geen ander en hebben een groot netwerk. “Zo komen sommige cliënten via de zorg bij ons terecht. Maar dit gebeurt natuurlijk ook andersom: mochten cliënten er bij ons toch nog niet helemaal uitkomen, dan weten wij ze naar de juiste hulpverlening te verwijzen. We werken ook veel samen met bijvoorbeeld psychologen, wijkverpleegkundigen, psychiaters en de WMO.” Een mooi voorbeeld van hoe professionals in de Haagse zorgsector elkaar versterken. “Dat wil ik ook graag meegeven: weet elkaar te vinden.”
Hier lees je meer over thuisbegeleiding bij HWW zorg.
Een aantal jaar geleden liepen we een dagje mee met Marijke en haar collega’s. Hoe dat gaat bekijk je in de volgende video: