Interview Yasemin Kar

HomeInterview Yasemin Kar

Yasemin Kar (27): “De juiste stage geeft je zelfvertrouwen”

Bij een zorgopleiding komen verschillende stageperiodes kijken. Dat dat niet altijd een topervaring is, weet Yasemin, op dit moment stagiair bij woonzorglocatie Rivierenbuurt, helaas als geen ander. Samen staan we stil bij de tranen van verdriet én geluk tijdens haar zorgcarrière tot nu toe.

In 2015 behaalde Yasemin al op zeventienjarige leeftijd haar diploma tot Helpende, een heel bewuste studiekeuze. “Mijn vader was ziek en bedlegerig. Hierdoor maakte ik van dichtbij mee wat verzorging inhoudt én hoe mensen zich in zo’n situatie voelen. Daar wilde ik zelf ook bij gaan helpen.”

Terug naar de zorg

Toch werkte Yasemin na haar studie jarenlang in andere sectoren. “Van fabrieken tot de McDonald’s. Op een dag in 2021 keek ik om me heen en besefte ik ineens: dit wil ik niet meer, ik wil terug naar de zorg. Maar omdat ik daar al zo lang uit was, vond ik het heel spannend om te gaan solliciteren in deze sector. Ik dacht: ik ben nog jong, wil nog meer leren en me weer thuis voelen in de zorg, dus meldde ik me aan bij het ROC Mondriaan. Daar zit ik nu bijna in mijn derde jaar Maatschappelijke zorg.”

Top- en flopstages

“Mijn eerste stage tijdens deze opleiding deed ik bij Houtwijk, een van de woonzorglocaties van HWW zorg. Dat was zo’n leuke plek, ik had het er echt naar mijn zin. De begeleiders lieten me vrij, waardoor ik alles zelf kon ontdekken. Ook hebben ze heel goed geholpen met opdrachten. Dat heb ik als erg leerzaam ervaren. Collega’s zorgen hier voor de bewoners alsof het hun eigen familie is, zo indrukwekkend en mooi om te zien. Maar toen kwam mijn tweede stage bij een andere organisatie…”

“Lang verhaal kort: daar ben ik huilend weggegaan. Ik moest voor letterlijk elke handeling toestemming vragen en werd als een kind behandeld. De sfeer was ver te zoeken en ik werd super onzeker. Helaas kreeg ik hier een burn-out door en wilde ik zelfs stoppen met de opleiding. Gelukkig haalde school me over om te blijven en mocht ik wisselen van stageplek. Mijn hart ligt bij de PG-doelgroep, dus werd mij de woonzorglocatie Rivierenbuurt aangeraden.” Terug naar HWW zorg dus!

Respect

Gelukkig heeft Yasemin het plezier dat werken in de zorg geeft weer helemaal teruggevonden. “Ik heb het zo naar mijn zin hier! Ik kan mijn ding doen, niemand heeft gelijk kritiek op me. Toch kan ik altijd bij mensen terecht met vragen. De stagebegeleiders weten hier echt hoe ze met stagiairs om moeten gaan en zijn respectvol. Mijn onzekerheid is helemaal verdwenen. Dat stukje zelfvertrouwen ga ik zeker meenemen in de toekomst, waar ik uiteindelijk ook zal gaan werken.”

Zorg die je hart raakt

Yasemin wil zeker in deze branche blijven werken en denkt momenteel aan doorleren tot verpleegkundige. “Je maakt in de zorg echt mooie momenten mee. Zo hebben we een bewoner die heel hard achteruit is gegaan en bijna geen contact meer legt. Zij is net als ik moslima en wanneer ik lezingen over de Islam met haar doe of haar begroet met ‘Salaam Alaikum’, bloeit ze ineens even op. Als je van nature zorgzaam bent, zou ik je zeker aanraden om hier stage te komen lopen of te werken. Het raakt echt je hart.